Southern Cross Station   Melbourne, Victoria, Australia

The Lubetkin Prize winning Southern Cross Station reorganisation and expansion was the first project undertaken by Grimshaw in Australia, which led to the formation of the Melbourne and Sydney offices.

As well as the transport interchange and associated track and signalling works, the redevelopment includes a major office building on Collins Street and a retail plaza serving the Central Business District’s west end.

The design, which was a collaboration with local practice Jackson Architecture, was driven by the need for practical performance, ease of passenger circulation and an improved working environment for staff with sheltered, high-quality ticketing, baggage-handling, and waiting services. These are all equipped with comfortable seating, lighting and passenger information display systems.

The design focus of Southern Cross Station is the dune-like roof that covers an entire city block.

The roof’s form plays a crucial role as part of the environmental envelope ensuring that it is symbol of sustainable architecture developed in response to the hot external climate and the internal need for diesel extraction and ambient cooling via natural ventilation.

The spectacular design of the new station, with full glass street frontage and the new Collins Street extension, will ensure that station becomes a new civic landmark for Victoria… This exciting project will breathe new life into the city and provide a long overdue facelift for its western edge.

Steve Brack, The Premier of Victoria, Australia

The dune-like roof that covers an entire city block works as a visual bridge between the city centre and the new docklands, providing a ‘gateway’ to the city.

The vistas of the station's interior are broken up by a number of freestanding pods of accomodation beneath the roof, housing administrative functions and providing a defined retail space beneath.

Location
Melbourne, Victoria, Australia

Project Type
Rail →

Client
Leighton Contractors Pty Ltd

Area
60,000 sq m

Status
Complete

Year
2007

Photography
Images courtesy of James Ewing

Associate Architect
Jackson