Budapest Nyugati railway station   Budapest, Hungary

International architecture practice Grimshaw, has been awarded first place in the competition for the renewal of Budapest Nyugati railway station. The winning design, in collaboration with Nautes Architects, WSP, Vogt and Turner & Townsend, was selected, as part of an anonymous competition, from a shortlist of 12 internationally recognised teams.

Guided by the principles of the competition ― to increase the capacity of the existing station, preserve the heritage of the Eiffel Hall, and connect the station to the city by injecting a ‘new lease of life’ to the surrounding area ― the winning concept design creates a permeable station ‘campus’. A series of car-free streets, walkways, squares and a public park opens up the station complex to the city and draws passengers and public to this ‘new’ city quarter: restoring its local and international significance situated in one of the most vibrant and historic cities in Europe.

With the area severed by the railway corridor since the late 19th century, the concept masterplan integrates new pedestrian routes across the site and the underground station. A new boulevard connects Lehel Tér in the west to Kodály Körönd to the east, rising above the railway via a new bridge, and the existing Ferdinand Bridge is rebuilt and realigned. Running north from Nyugati Tér, another pedestrian route connects to the proposed conference centre. And east and west of the site further networks are created by a new link bridge spanning centrally over the surface station.

These routes connect people, through public spaces, to existing and identified opportunity sites around the station: to the north-east, a new residential area on Podmaniczky Utca is proposed while to the north-west, routes connect people to the proposed conference and new residential and retail destination.

“One of the main virtues of the submission is the creation of transparent, open, permeable, human-scale spaces that provide complex connections through logical lines.”

The judges of the competition

Central to the concept is the guardianship and celebration of the protected Eiffel Hall which is integrated with new subsurface station and surrounding landscape. Preserving the historical significance of this 14,000m2 building, the design repositions Eiffel Hall as a pedestrian public hall ― celebrating the grandeur of arrival and departure from Budapest ― and incorporates cafés, a food hall and bookshop at ground level with central escalators guiding passengers to the extended tracks below ground. These tracks will, in future, receive trains from Buda via the future planned railway tunnel under the river Danube. The restoration of the Hall includes the integration of new entrance porticos to the east and west flank elevations.

To the north-east of the Eiffel Hall is the new station arcade, which sensitively celebrates railway engineering with an elegant long span roof structure soaring over the surface level station. This structure, creating a new entrance to the station on Podmaniczky Utca and the new Linear Park floods the internal space with natural light, and adopts natural materials to further connect the station to its city surroundings, as well as providing a vibrant space for passengers.

Circulation and openings between the levels of the new station arcade and the Eiffel Hall also serve to bring natural light deep into the underground spaces with visual connections to the Hall and Linear Park enhancing and elevating the intuitive wayfinding for interchanging passengers. Drawing the two structures together and creating a human scale to the site is a newly created pedestrian walkway ― Eiffel Passage ― which connects passengers across the station campus.

Knitting the whole concept together is the approach to the urban realm and landscape. To the south a series of spaces blur the boundaries between the city and the station. A 3.5-hectare Linear Park along Podmaniczky Utca sits alongside the new station arcade and accommodates local uses including a football pitch and dog park. And with an approach of reuse and repurposing existing structures over new build, the Motor Hall within the park is sensitively restored with a proposal to be reused as a cultural and leisure facility. To the west of the Linear Park a new station square and a revitalised, pedestrian-friendly Nyugati square ― the primary arrival points for the station ― pushes cars to the periphery of the site enabling micromobility across the station campus.

“Central to our design concept is guardianship of heritage, adaptive reuse and humanising of the passenger journey. The approach developed through a collaboration of our London and Sydney studios and with local and international consultants, is one which protects and preserves the heritage of Nyugati Station and places its 21st century life firmly in the aesthetic of a civic space. Travel for passengers will no doubt be enhanced, but in parallel a new, revived destination for this beautiful, historic city will be created. We are incredibly honoured to be selected as the winners of the competition and look forward to working with the Budapest Development Agency to deliver the design and construction of the station in the coming years.”

Mark Middleton, Partner at Grimshaw

Location
Budapest, Hungary

Project Type
Rail and Mass Transit →

Status
Design

Year
2030