Donald Danforth Plant Science Center   St. Louis, MO, USA

Creating a sustainable facility devoted to improving humanity through plant science, the Donald Danforth Plant and Science Centre is designed as an open, accessible working environment that welcomes both scientific endeavour and public study in this field of research.

The three-storey building is organized in two main wings; its open-planned upper levels accommodate laboratories, offices and ancillary spaces, promoting the exploration and exchange of ideas between colleagues.

Alongside research space for up to 100 scientists, the building includes generous public spaces, including the central full-height atrium, which acts as a naturally lit internal garden and forms a buffer between air-conditioned zones and the exterior. At the lower level are dedicated spaces for greenhouses, environmentally controlled growth chambers, a café and 300-seat auditorium.

The project is underpinned by a commitment to the optimal use of sustainable design technology in both its construction and operation. It includes louvred glazing and coloured blinds powered by photovoltaic cells, measures that create a flexible, weather-responsive envelope.

The building is a true reflection of the program of the Danforth Center: a flexible atrium to foster interaction and spontaneous exchange of ideas; and an outstanding, highly functional lecture hall.

Dr Roger N Beachy, President, Donald Danforth Plant Science Center

"This is the first time I’ve seen this beautiful structure, and I’m really overwhelmed with its beauty and also its obvious dedication to independent research, but also the ability for people to get together and discuss, together, what can be done to benefit the world."

Jimmy Carter, Former President of the United States

Location
St. Louis, MO, USA

Project Types
Workplace →
Science and Learning →

Client
Donald Danforth Plant Science Centre

Area
15,505 sq m

Status
Complete

Year
2001

Photography
Timothy Hursley