50/60 Station Road   Cambridge, UK

50/60 Station Road forms the largest and tallest part of Brookgate’s CB1 master plan, immediately adjacent to Cambridge station. The development responds to the rhythms of its surrounds with a calm, understated nobility and adds essential commercial space to the development.

As the building is located within the Central Cambridge Conservation Area it has been articulated as two independent forms, one of eight storeys and the other of seven storeys connected by deeply recessed areas of floorplate. The result is a form that is respectful to the area's history while providing essential floorspace.

A distinct facade design incorporates different cladding elements, from glazed areas to varying degrees of shading by vertical fins and horizontal brise soleils. One of the main materials proposed is glass reinforced concrete (GRC), which suits the local Cambridge palette. This material is durable and sustainable whilst allowing precise sculptural shapes to be made.

Areas of windows have also been juxtaposed with areas of vertical plain masonry, with one of these marking the highest point within the urban fabric, creating a landmark feature that brings an ascending progression of buildings along Station Road to a modern apex.

The lower two floors respond significantly to the surrounding urban scene. On the southeast corner a deep chamfer addresses what the master plan describes as the 'antechamber' square; while on the northwest corner, a set-back two storey colonnade aligns with the Station Road linear park. Such devices have been introduced to integrate the building into its sensitive surrounds; including finer grain elements typical of the city’s historic areas, but without resorting to pastiche or historicism.

Location
Cambridge, UK

Project Type
Workplace →

Client
Brookgate

Status
Construction

Year
2019